A PALEOLIT DIÉTÁRÓL

Bizonyára hallottunk már a paleolit diétáról, hiszen elég sokat cikkeznek róla mostanában. E kőkorszakinak is nevezett étrendet nagyon egyszerű elsajátítani, hiszen mindössze néhány alapelvet kell csak betartani. De mi is tulajdonképpen a paleolit diéta lényege?

A paleolit diétáról

A paleo életmód célja visszatérni az ősember táplálkozási szokásaihoz. Tudjuk, hogy a homo sapiens vadászatból, halászatból és gyűjtögetésből tartotta fenn magát, 2,5 millió év alatt a szervezete tökéletesen alkalmazkodott ehhez az életmódhoz.

A ma élő természeti népek hasonló táplálkozást folytatnak és megfigyelések támasztják alá, hogy ezek az emberek teljesen egészségesek és még csak nem is ismerik korunk népbetegségeit, a szívbetegséget, a cukorbajt, az elhízást, az autoimmun betegségeket és a rákot sem. Az északi-sarki eszkimók és a pápuák is jóval tovább élnek, mint a fejlett országok lakói, pedig étrendjük jórészt húsból áll. Sok húst esznek és ettől karcsúak, egészségesek és erősek lesznek. A modern ember viszont elhízott, gyenge és beteges. Ennek pedig legfőbb oka, hogy a modern ember olyan tápanyagokat visz be a szervezetébe, melyet a korábbi korokban nem fogyasztottak, így még az egyes szervek nem tudtak alkalmazkodni ezekhez az anyagokhoz.

Idegen fehérjéket, hormonszerű anyagokat, rengeteg szénhidrátot, gabonát, tejet fogyasztunk, melyet az emberi szervezet nem tud sokáig károsodás nélkül elviselni. A kőkorszaki ember ezzel szemben egyáltalán nem jutott tejhez, nem fogyasztott gabonaféléket és nem sózta az ételét. A vadállatok sovány húsa jelentette számára a fő táplálékot, így jóval több fehérjét, mint szénhidrátot fogyasztott. Ha pedig szénhidráthoz jutott, az nem a magas keményítőtartalmú burgonya volt, hanem gyümölcsök és zöldségek álltak a rendelkezésére. Másfajta zsírokat is fogyasztott, mint mi: nálunk ma már a különböző hidrogénezett olajok az elterjedtek, de őseink még omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszereket fogyasztottak.

Általánosságban ez maga a paleolit diéta, vagy paleo táplálkozás. A következőkben néhány részletét világítjuk meg jobban.

A paleolit táplálkozás rövid története

A paleolit táplálkozás a paleolitikumban élő ősemberek és a ma élő környezeti népek táplálkozását és életmódját vizsgálta meg evolúciós szempontból a történelemben visszamenőleg a mai legújabb kutatások segítségével. A paleolit táplálkozás lényege, hogy az ősember feltételezett táplálékainak fogyasztásával egy egészségesebb életmód alakítható ki. Evolúciós étrendnek is nevezhető, mivel evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás betegségek kapcsolatát. Az ősidők óta a természetben előforduló alapanyagok fogyasztására összpontosít.

Az ember 2,5 millió éves evolúciója során nem találkozott gyorsan felszívódó szénhidrátokkal, az étkezéseikben nem lelhető fel a gabonafélék, a burgonya, a hüvelyesek, a finomított cukrok, a transzzsírok és a keményítő tartalmú táplálékok. Az 1970-es években alakult ki a paleo diéta, és szigorú útmutatásokat tartalmaz a fogyasztható alapanyagokra vonatkozóan. A paleolit étrenddel teljes értékű táplálkozást folytatunk, amelyben ajánlott a sovány fehérjék, zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak fogyasztása, a fehérjeforrások közül a szénával táplált marha, baromfi, tojás, vadhús és a hal.

Tápanyag sűrűség szempontjából a tengerből származó élelmi anyagok a legtáplálóbbak, nem lehet véletlen, hiszen evolúciónk is a természetes vizekhez kötődik. Étrendünkben a diófélék és a magvak biztosítják a zsírokat, és vigyünk minél több színt az étkezésünkbe, piros bogyós gyümölcsöket, zöld leveles növényeket, paprikát, citrusokat, banánt, ezek fedezik a szénhidrát mennyiséget.

Kizárja a gabonaféléket,hüvelyeseket,tejtermékeket,finomított sót, finomított cukrot, keményítő tartalmú zöldségeket,burgonyaféléket,a feldolgozott olajat, és a készételeket. A paleolit táplálkozás kiiktatja azokat az anyagokat, amelyek mesterségesen kerülnek az ételeinkbe és különböző betegségek kialakítására képesek. Megszünteti a szervezet számára káros extrém szénhidrát terhelést, és megszünteti az Áteresztő Bél Szindrómát.

Paleolit termékek kaphatóak

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!