A PALEOLIT DIÉTA ALAPELVEI

Ha az előző cikk alapján kedvet kaptál, hogy rátérj a paleo életmódra, hogy egészségesebb légy és hosszabb ideig élj, akkor bizonyára benned is felmerült, hogy mik azok az alapélelmiszerek, melyek fogyaszthatóak és melyek azok, amik tiltottak a diéta során. Nos, ez a cikk éppen ezekre a kérdésekre ad választ.

A paleolit diéta alapelvei

A zsiradékok közül nem mind felel meg a paleo diétának. Számunkra jó zsírok a sertészsír, kacsazsír, libazsír. Ezenkívül van számos bioboltban beszerezhető termék, melyek kiválóan beilleszthetőek a paleo étrendbe.

Ezek az Olajessimo, a kókuszolaj. Használhatunk hidegen sajtolt szűz olívaolajat is, de csak hidegen, mert sütésnél tönkremegy. Szintén ilyen módon használható a tökmagolaj és az egyéb magolajak. A mogyoróvaj, a dióvaj és a mandulavaj kiváló édességek lehetnek, csak annyit kell tenni, hogy zsírosodásig őröljük. Nagyon kevés vajat használjunk, inkább ghee-t.

A paleo táplálkozásból ki van tiltva a liszt. Ennek helyettesítésére azonban több lehetőségünk is van: kókuszliszthez könnyen hozzájuthatunk a kókuszreszelék megőrlésével, de a szezámmaglisztet, szezámpelyhet, lenmaglisztet, mandulalisztet, diólisztet, máklisztet, tökmaglisztet, mogyorólisztet is elkészíthetjük mi magunk vagy beszerezhetjük egy-egy bioboltban.

Folyamatosan nagyon sok tojásra van szükség: ehetjük önmagában, besűríthetjük vele az ételeket és süthetünk is vele.

Bármilyen húst fogyaszthatunk! Érdemes a fagyasztóban előre darabolva, darálva, kiadagolva többféle húst is tartani.

Mindig legyen friss zöldség, gyümölcs a hűtőben és gyorsfagyasztottak is a fagyasztóban. A paradicsom és a padlizsán csak akkor használható, ha jól érett, akkor is csak kis mennyiségben.

A hüvelyesek kerülendőek!

A lekvár nem 100%-ban felel meg a paleonak, csak keveset fogyasszunk belőle!

Tej helyett kókusztej, mandulatej az elfogadott. Nem paleo tej a rizstej, szójatej.

Sajtok közül csak a kemény sajtok megengedettek: a parmezán, a trappista, a cheddar és az ementáli.

A fűszerek korlátlanul használhatók, így érdemes elszakadni a hagyományos magyar fűszerektől: tartsunk otthon sokfajta fűszert.

Ajánlott édesítők: stevia, nyírfacukor, esetleg kis mennyiségben méz.

Paleolit termékek kaphatóak

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!